Hovawart är en mycket gammal tysk brukshundras 

HISTORIA

Namnet härstammar från medelhögtyskan HOVA=gård och WART=väktare. Hovawart var en av det mest avnända vakthundarna från 500e kr till 1500-talet. Rasens rötter sträcker sig tillbaks till "bronsåldershundarna".

Sedan 1922 har denna ras blivit framavlad på nytt genom användning av typmässigt liknande hundar som fortfarande fanns på bondgårdarna. Dessutom korsade man in Schäfer & Newfoundland, Leonberger och ytterligare hundraser under de första avelsarbete. Genom kraftfulla urvalåtgärder fick man åter fram den ursprungliga rasen 

Iursprungslandet lägger man mycket stor vikt vid sundhet hos hovawart. Särskilt har man minskat förekomsten av höftledsdysplasi till procentet genom åratal urval av HD-fria djur. Dessa ansträngningar bör vara en förebild för alla avelsföreningar för hovawart.

Hovawarten är en robust och smidig brukshund från Tyskland.

Hovawart är en erkänt mångsidig brukshund. Förutom att vara balanserad och välartad äger rasen skydds- och kamplust, självsäkerhet och hårthet, balanserat temperament och ett mycket gott luktsinne. Det är en harmoniskt byggd brukshund, hängiven sin familj, vilket gör till en framstående sällskaps-,vakt-, skydds-räddnings och spårhund.

Hovawart är en livlig och glad, intelligent hund som älskar att jobba, den är ivrig att lära sig saker och den är av stor vikt att ge den arbetsuppgifter så att den får jobba med alla sina sinnen.

Hovawarten är lyhörd men KRÄVER även en fast hand redan från valpstadietHar man en hovawart i hemmet så behöver man inget inbrottslarm   det är ingen risk att varken du eller tjuven missar varningen. Den gör allt för att skydda sin flock.

Hovawarten är kraftig, medelsstor något långsträckt, långhårig brukshund. Könspräglingen skall synas tydligt i framför allt huvudets form och kroppsbyggnaden. Kroppslängden ska vara minst 110-115% av mankhöjden. Jämfört med Golden Retriver är Hovawarten ca 10 cm högre.

Den kraftiga, långa pälsen skall vara något vågig och åtliggande med lite underull. Den skall vara längre på bröstet, buken, på baksidan av frambenen och låren samt på svansen. Pälsen skall vara kort på huvudet och på framsidan av fram- och bakben.  Pälsen skall vara tät.

Hovawart finns i tre färger SMT svart med tan-teckning, SVART och BLOND.

SMT: Pälsen skall vara svart och glänsande med mellanblonda tecken. På huvudet börjar tan-teckningen på nospartiets sidor och sträcker sig runt mungiporna ner till strupen. De punktformiga tecken över ögonen skall vara tydliga. Bröstteckningen består av två intilliggande fläckar som kan gå ihop. På frambenen når tan-teckningen från sidan sett från tårna till ungefär handloven och når på baksidan upp till armbågarna. På bakbenens framsidor når strecken upp till ljumskarna. Tan-teckning skall också finnas under svansen. Tecken skall överallt vara klart avgränsade.

Några små vita fläckar på bröstet och några enstaka vita hårstrån på tårna och svansspetsen är tillåtna.

Pigmentet på ögonkanter, läppar och trampdynor skall varasvart.

SVART: Pälsen skall vara svart och glänsande.

Några små vita fläckar på bröstet och några enstaka vita hårstrån på tårna och svansspetsen är tillåtna.

Pigmentet på ögonkanter, läppar och trampdynorskall vara svart.

BLOND: Pälsen skall vara mellanblond och glänsande samt ljusna mot buk och ben.

Några småvita fläckar på bröstet och några enstaka vita hårstrån på tårna och svansspetsen är tillåtna.

Pigmentet på ögonkanter, läppar och trampdynor skall vara svart.

Pälsvården är enkel, pälsen skall varken klippas eller trimmas. Man bör borsta igenom pälsen någon gång i veckan pälsen bakom öronen, bröst och ben kan behövas borstas oftare då det lätt kan bli tovor.

STOLEK

Mankhöjd hane 63-70cm Vikt 35-45kg

Mankhöjd tik 58-65cm Vikt 25-35kg

 

DSC_4698-omgjord[1508125]

KORAD LP2 BH Hoffetrollet's Camson

SVART

IMG_8816

KORAD Hoffetrollet's Boris

BLOND

20170430_155552

SE LCH KORAD LP3 LP2 Hoffetrollet's Chelsie

SMT (Svart med Tecken)

Choose Language